Riesling
De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim 21.000 hectare. Hij vertegenwoordigt als geen andere druif de Duitse wijncultuur. De groeiwijze, grootte van de druiven, de lange rijpingstijd en vorstbestendigheid doen verwantschap vermoeden met wilde druiven. Nog altijd vraagt men zich af waar de naam precies vandaan komt. Internationaal staat hij bekend als Rheinriesling.
De Riesling is een langzaam rijpend ras. Daarom is Riesling voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping krijgt. De verdere optimale condities bieden de stenige steile hellingen langs de rivierdalen die de zomerwarmte opslaan.
Naast ongecompliceerde wijnen voor alledag biedt Riesling een rijke keuze aan predicaatwijnen. Bij de hogere kwaliteitsniveaus komen vaker zoete of edel zoete wijnen voor, terwijl ook heel wat Qualitätswein- en Kabinettwein (vooral in de noordelijker gebieden) ter compensatie van de hoge zuurgraad met een beschaafd restzoet uitgebalanceerd wordt.
De typische Riesling heeft een bleek naar groengeel tenderende kleur. Rieslings moeten pas minimaal een jaar na de oogst gedronken worden. Vele bereiken hun optimale drinkrijpheid pas na enige jaren.
|